KRAĐA VREDNA SUHOG ZLATA: Plagijatima napravili hitove i izgradili vlastite karijere

KRAĐA VREDNA SUHOG ZLATA: Plagijatima napravili hitove i izgradili vlastite karijere

Pevači narodne i zabavne muzike na prostoru bivše Jugoslavije "uzimaju" muziku od drugih pevača nije ništa novo. Ipak, uz dokaze o tome crno na belo iznenađuje rasprostranjenost i učestalost ove prakse, pogotovo uzevši u obzir činjenicu kako su pojedini

izvođači zahvaljujući tome "napravili" hitove i izgradili vlastite karijere.

Plagijat (lat. plagere = oteti) označava čin prisvajanja ili kopiranja tuđeg pisanog, umetničkog ili drugog kreativnog rada u svoj vlastiti, delimično ili u potpunosti, bez navođenja izvornog autorstva ili izvornika.


Neki od primera ćemo navesti u nastavku:

Ni Hanka Paldum nije odolela , pa je tako ona po uzoru na grčku pevačicu Kaiti Garbi i njenu pesmu "To Narkotiko Mou" snimila svoju "Žena kao žena". Kaiti je svoju pesmu izbacila 2005, a Hanka ju je preuzela nakon toga.

Takođe još jedna pevačica je "preuzela rad", ali nju je "skinula" i Emina Jahović sa svojim hitom "Da l' ona zna". Kaitina pesma se zove "Fougaro".

Kaiti Garbi je bila inspiracija i za brojne druge izvođače narodne i turbo folk muzike. Tako ni Aca Lukas nije odoleo... Njena "Perasmena Xehasmena" bila je inspiracija za "Neće mama doći" Ace Lukasa... Samo Aca nije toliko išao u detalje.

Popularna izraelska pjevačica Sarit Hadad inspirisala je Sašu Matića, koji je njenu pesmu "Tipa Veod Tipa" iz 2001. godine iskoristio za svoju "Kad ljubav zakasni" 2002.

"Krađa" muzike nije rezervisana samo za izvođače narodne muzike. Hrvatska  pevačica  Severina je inspiraciju za svoju pesmu "Tridesete" pronašla u pesmi turske pevačice Sezene Aksu "Kaçın Kurası" iz 1996. godine.

Sarit je u stvari prva otpevala hit Ace Lukasa "Nešto protiv bolova". S tim što nema veze s Lukasom, i lekovima protiv bolova i sa Srbijom uopšte.

TEST RANDOM: 478