SAHRANA UMESTO SVADBE: Aleksandar se žrtvovao da bi spasao tuđ život!!!

SAHRANA UMESTO SVADBE: Aleksandar se žrtvovao da bi spasao tuđ život!!!

"Nema više mog sina, mog jedinca... Žrtvovao je svoj život da bi spasao tuđi, heroj moj " plačući govori juče Mirjana, majka tragično  poginulog alpiniste Aleksandra Džavovića (30) iz Čajetine.

Mukla tišina i velika tuga je vladala

juče u zlatiborskoj varošici koja je zatečena vešću da je Aleksandar stradao na Julijskim Alpima, u Italiji.

"Trebalo je u avgustu ili septembru da ga ženimo. Dočekasmo da mu sahranu spremamo. Da ga sahranim, pa neka i mene Bog uzme " jadikovao je neutješni Aleksandrov otac Despot.

U ekspediciji koja je mladog Zlatiborca koštala života je bila njegova verenica, Novosađanka Maja Đorđević. Zajedno su sa grupom planinara u petak otputovali na Alpe.

"Tražio sam od našeg konzulata u Trstu da zamoli tužioca koji istražuje pogibiju mog sina da obustavi istragu. Aleksandar nije ubijen, niti koga krivim za njegovu smrt. Stradao je nesrećnim slučajem" govori  za "Blic" Despot Džavović, otac poginulog alpiniste iz Čajetine.

Dodaje da jedno je sigurno – Aleksandar bi preživeo da nije pokušao da spase verenicu i još jednog planinara.

Ni porodica još uvek pouzdano ne zna kako je Aleksandra stradao.

"Konopac nije pukao! To su mi potvrdili ljudi iz srpskog konzulata u Trstu. Moj sin je bio dvanaesti, poslednji u tom nizu planinara koji su se pelu uz glečer. Iznad njega je bila njegova verenica Maja. Planinar koji se peo iznad Maje je je proklizao i počeo da pada. Dok je padao u ponor vikao je Aleksandru i Maji da se sklone, jer je leteo pravo na njih. Moj sin je uspeo da se popne do mesta gde je bila Maja, pridržao ju je u pokušaju da je spase, ali je planinar koji se otisnuo pao pravo na njih. Sve troje su se zajedno survali u ambis"  prepričao nam je Despot informacije jutros pristigle iz Trsta.

Nesrećni otac je revoltiran  pisanjem pojedinih medija da je neko namerno presekao planinarsko uže.

"Čitam po novinama izmišljotine, navodno moje izjave da je konopac pukao. Lažu na pravdi Boga. Ne da im tako nešto nisam ispričao, nego se nisu ni pojavili u mojoj kući! Gde će im duša!?"  – uverava Despot Džavović.

Aleksandar nije bio zaposlen. Zimi je radio na rentiranju skija na Torniku, leti se nije libio nijednog posla da bi zaradio neki dinar.

"Dve godine je radio u Rusiji. U Italiju je otišao da bi polagao test za instruktora u Gorskoj službi spasavanja, hteo je da radi posao koji je najviše voleo"  slegao je ramenima Aleksandrov stric Relja.

Pogrebna kola, koja će iz Italije da prevezu Aleksandrovo telo, uskoro bi put Udina trebalo da krenu iz Čačka, ali je još neizvesno kada će tužilaštvo dozvoliti da se predaju posmrtni ostaci.

Blic

TEST RANDOM: 550