PROFESOR OBJAVIO SEZONSKU PROGNOZU: Evo odgovora kakva bi ova zima STVARNO trebala biti

PROFESOR OBJAVIO SEZONSKU PROGNOZU: Evo odgovora kakva bi ova zima STVARNO trebala biti

Popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna, odnosno prof. Zoran Zadro koji je vodi, odlučila je objaviti sezonsku metorološku prgnozu za ovu zimu.

"Analizirajući već mjesecima brojne prognostičke modele, razne klimatološke faktore, ova

stranica odlučila je objaviti sezonsku prognozu. Prije nego započnemo konkretno govoriti o zimi, moramo se osvrnuti na neke bitne faktore koji bi trebali utjecati na predstojeću zimu:

 

– NAO i AO (Northern blocking);

– temperaturna stanja Atlantika i Sredozemlja;

– površina prekrivena snijegom i ledom na Euroazijskim kopnom (Sibir);

– solarna aktivnost."

 

TEMPERATURE!! Nad velikim dijelom naše regije se očekuje uglavnom prosječna zima ili čak i hladnija zima s naznakom da bi se glavnina hladnih prodora dogodila u periodu od prvog do kraja trećeg mjeseca 2016. godina. Ovo ne znači da zahlađenja i jačih zimskih prodora ne bi trebalo biti ranije, pogotovo u 12. mjesecu ove godine. Stoga ni u kojem slučaju ne smijemo otpisati niti dvanaesti mjesec, jer i to je pravi zimski mjesec koji vjerujte zna itekako pokazati svoje pravo zimsko lice.

Prodori Arktičkih kopnenih zračnih masa, kao i onih maritimnih polarnih, najvjerovatnije će Starom kontinentu donijeti jače valove zahlađenja. Nisu isključeni niti ekstremi, posebno europski dio Rusije, Poljska i Skandinavske zemlje i zemlje oko Crnog mora.

Niti šire područje Jadrana, Hercegovine kao i obalnih dijelova Balkana ne bi trebalo proći bez većih zahlađenja tako da su i ovdje mogući negativni predznaci u temperaturama uglavnom u jutarnjim satima.

Na sjeveru i zapadu Hercegovine kao i u dalmatinskoj Zagori te Istarskom području mogući su i dvocifreni minusi pogotovo ujutro.

Ako ste mislili da ova zima neće imati južine i zatopljenja, vjerovatno i jače izraženih, treba reći da niti jedna zima nije bila bez zatopljenja, pa ne bi trebala ni ova.

 

Jača zatopljenja su moguća u prvom dijelu zime i oko sredine zime. Moguća su i veća pozitivna odstupanja, jer uz aktivnost Atlantika i jaku južinu nije isključeno da temperature ponegdje dosegnu i 20°C.

 

Dakle vjerovatno ćemo se morati suočiti s jačim temperaturnim oscilacijama sljedeće zime (hladno – toplo, toplo – hladno).

 

OBORINE i VJETAR!! Očekuje se aktivna zima po oborinama, najviše se to odnosi na područja od Jadrana, preko Hercegovine, Crne Gore, Makedonije pa sve do Crnog Mora.

Prosječne oborine očekuju ostatak regije.

 

Međutim budući da bi NAO i AO (North Atlantic oscilation, Arctic oscilation) trebali imati uglavnom negativne faze tokom zime, to bi značilo uspostavu čestih block anticiklona nad sjevernom i zapadnom Europom.

 

Za nas su bitne Sibirske anticiklone koje svoje ogranke šire nad Skandinaviju, tako bi mogle gurati vrlo hladan suh arktički kopneni zrak sibirskog porijekla nad Europu i našu regiju. U okolnostima kada taj zrak stigne nad Sredozemlje očekuje stvaranje ciklona i fronti koje našoj regiji donose oborine (kiša i snijeg).

 

Sve ovisi naravno o nastancima i kretanjima spomenutih atmosferskih poremećaja. Tako da naša regija svakako treba očekivati kišne i snježne oborine, ponegdje i u većim količinama.

 

S druge pak strane mlazna struja (polarna i suptropska), s njom povezane fronte i ciklone koje bi se trebale kretati južnim dijelom Europe itekako bi mogle znati destabilizirati toplo Sredozemlje.

 

Stoga, kada imate kombinacije prodora hladnog zraka nad ugrijanu i vlažnu podlogu, mogući su burniji procesi u obliku stvaranja dubokih i jakih Sredozemnih ciklona. Ove atmosferske tvorevine bi mogle donijeti probleme sa jakim vjetrom (olujna bura i jugo) te obilnim oborinama (kiša i snijeg).

 

Nisu isključene niti obilne snježne oborine (lokalne mećave i snježni zapusi, posebno u gorju, ali i nizinama ), s jedne strane. Dok bi s druge strane ovisno o pozicijama takvih ciklona moglo biti problema s kišama koje bi pale u velikim količinama (lokalne poplave).

Pojava snježnih oborina u našoj regiji (Bosna, Srbija, kopno Hrvatske, unutrašnjost Crne Gore, Kosovo), posebno u gorju, bila bi učestala sredinom i u drugom dijelu zime.

Očekuje se pojačana vjetrovitost uz nama standardne vjetrove buru i jugo, tako da je za očekivati i olujnu jačinu ovih vjetrova.

– U slučaju vremenskih ekstrema koji su mogući ova stranica kao i druge s kojima surađujemo pravodobno namjerava javnost kao i do sada upozoravati na opasne vremenske pojave – zaključuje se u tekstu.
 

(Doznajemo.com)

TEST RANDOM: 319