BIO MRTAV 67 DANA, A ZATIM JE OŽIVEO: Senzacija u Splitu o kojoj priča Balkan

BIO MRTAV 67 DANA, A ZATIM JE OŽIVEO: Senzacija u Splitu o kojoj priča  Balkan

- Upao sam u svet koji mi nije bio jasan. Bio sam u sobi, a nisam bio u sobi. Kao san koji dugo traje, ne mogu da se setim detalja - kazao je  Josip. Josipu Kokezu, učeniku 3. razreda Srednje Elektrotehničke škole u Splitu, stalo je srce i

proveo je u komi 67 dana. Dan kad mu se ovo dogodilo, promenio je njegov život.

Pre pet godina mladić koji je tada imao 17 godina, dizao je u teretani tegove teške 100 kilograma, a onda je posle doručka otišao peške u školu iako mu je otac ponudio prevoz. Dok je sedeo u školi i hvatao beleške, spustio je olovku, pogledao preko razreda i srušio se na klupu.

Ova nesreća dogodila se 16. novembra 2010. godine, a hitna pomoć stigla je  u roku od sedam minuta. Josip je bio bez svesti, a lekari su pokušali da ga ožive. U školu je stigao i njegov otac koji je posmatrao borbu za život sopstvenog sina. Njemu je srce stalo drugi put na putu do bolnice, ali na sreću, lekari su i tad uspeli da ga vrate.

Na odeljenju za intenzivno lečenje dece u KBC-u u Split na rendgenu pluća uočeno je uvećanje srčane senke. Odmah nakon prijema Josip je bio pod sedativima, u indukovanoj komi.

- Ja sam ulazila u sobu kao da je on tu, kao da samo spava. Iako smo znali da uopšte nije svestan -priseća se majka Anita.

Profesor Vedran Deletis iz KBC-a Zagreb, Josipovim roditeljima predstavio je metodu ugradnje neurostimulatora u mozak kojom bi ga pokušali da ga probude iz vegetativnog stanja. Iako nisu znali tačno o čemu se radi, želeli su da pokušaju sve i dali svoj pristanak.

Onda, 67. dana, prvi put od zastoja srca u školi, Josip je došao u stanje budnosti. Brzina kojom je reagovao na nadražaje oko sebe začudila je sve, i lekare i roditelje. Fizički je bio jako loše, nije mogao sam da drži glavu, noge i ruke su mu visile jer mu je sva mišićna masa bila propala.

- Zadnje čega se sećam, bio sam u Splitu. Kad sam se probudio, bio sam u Zagrebu u bolnici. Nisam znao gde sam i šta mi se dogodilo. Ničega se ne sećam - rekao je Josip. Njegov oporavak se nastavio uz pomoć nutricionistice i svakodnevnih fizikalnih terapija. Na svoj 18. rođendan prvi se put vratio u Split.

- Upao sam u svet koji mi nije bio jasan. Bio sam u sobi, a nisam bio u sobi. Kao san koji dugo traje, ne mogu da se setim detalja - kazao  je Josip.

(Izvor: telegram.hr/ Foto-ilustracija)

TEST RANDOM: 451