KONAČNO OTKRIVEN KRIVAC ZA SEDAM VRSTA RAKA: Gotovo svi ga često uzimaju, opasan je čak i u...

KONAČNO OTKRIVEN KRIVAC ZA SEDAM VRSTA RAKA: Gotovo svi ga često uzimaju, opasan je čak i u...

"Alkohol izravno uzrokuje najmanje sedam vrsta karcinoma,, te je veoma opasan čak i po ljude koji uživaju u malim ili umjerenim količinama" - govore znanstvenici.

"Prema za sada najnovijem istraživanju objavljenom

u znanstvenom časopisu Addiction, postoji zaista velika poveznica između alkohola i karcinoma koja se ne može objasniti drugim faktorima... Naime znanstvenici su zaključili kako postoji dovoljno uvjerljivih dokaza za definitivno ustvrditi kako je pijenje alkohola izravni uzročnik bolesti, "  govori Jennie Connor, jedna od autora istraživanja.

"Postoje veoma jaki dokazi da alkohol uzrokuje rak na barem sedam lokacija u tijelu, a možda i na drugima" kazala  je Connor.

"Čak i bez razumijevanja bioloških mehanizama, epidemiološki dokazi podržavaju prosudbu kako alkohol uzrokuje rak usta, grla, jednjaka, jetre, debelog crijeva i grudi,"  kazla je Connor. Ona je na to još dodala kako je sve više dokaza i kako alkohol uzrokuje rak kože, prostate ali i gušterače.

Do ovih zastrašujučih zaključka došla je nakon proučavanja desetogodišnjih podataka Svjetskog fonda za istraživanje raka, Međunarodne organizacije za istraživanje raka, te Svjetske zdravstvene organizacije.

"Najveći rizik povezan je s većim unosom alkohola, no ozbiljan teret leži i na onima koji piju male do umjerene količine," rekla  je Connor.

Index/Zenskikutak

TEST RANDOM: 177