Meštani u strahu: Čeka nas još jedan potop?

Meštani u strahu: Čeka nas još jedan potop?

Jesenje temperature, obilni pljuskovi, grad i poplave su posledice su hladnog fronta koji je zahvatio deo Evrope. On se polako povlaći i stiže novi, topliji talas.
 

Prema dosadašnjim rečima meteorologa Slobodana Sovilja, hladan front koji je doneo prave jesenje temperature

i količine padavina veće nego što bi trebalo da budu za jun, polako prolazi i otopljenje se očekuje već u nedelju. Do tada, opet će biti velikih padavina u četvrtak, petak i subotu.

Kako objašnjava Sovilj za Jutarnji program TV Prva, razlog za ovakve temperaturne šokovoe ali i velike koločine padavina je talas hladnog vazduha koji je zahvatio veliki deo Evrope, a ne samo Srbiju. međutim, kako objašnjava, obilnre iznenadne padavine, koje izazivaju poplave, nisu nikakva novina za kraj juna...

Osvrćući se na neverovatne slike iz Grčke, gde su obilne padavine napravile reke od ulica, koje su bukvalno nosile automobile, Sovilj međutim govori da takve vremenske pojave uopšte nisu iznenađenje i da se one svake godine, otprilike u isto vreme javljaju u Grčkoj. On kaže da će oblast Halkidikija i danas pogoditi slični vremenski uslovi.

Kada je reč o Srbiji, kako govori od subote uveče stiže nam vazdušni front i Srednje Evrope koji ima manje vlažnosti i sa sobom nosi toplije vreme. Na pitanje kakvo nas leto očekuje, Sovilj govori da su precizne prognoze nezahvalne, ali da meteorolozi sada mogu da kažu da će sledeći mesec biti topliji od juna...Čeka nas, za vreme leta, preko 35 tropskih dana, kada će temperature biti iznat 30 stepeni, kao i manje padavina. Ali, zaključuje Sovilj, ovogodišnje leto neće biti vrelo kao prethodno...

b92

 

TEST RANDOM: 859