VIDEO: Ukrajina uživo - Rusi su jako brzo da ...

VIDEO: Ukrajina uživo - Rusi su jako brzo da ...

Ukrajini je obećano eventualno članstvo u NATO-u još 2008. godine, što je izazvalo bijes Moskve. Uoči ruske invazije, predsjednik Vladimir Putin zahtijevao je da se alijansa predvođena Sjedinjenim Državama posveti tome da nikada neće prihvatiti Kijev u svoje redove.

NATO

i Vašington su odlučno odbili da daju takve garancije.

 

  • SAD razmatra obuku ukrajinskih trupa na daljinu: Izvještaj Sjedinjene Države razmatraju načine da obučavaju ukrajinske snage na daljinu ako Rusija preuzme kontrolu nad zemljom, rekao je šef Pentagona Lloyd Austin zvaničnicima iz Predstavničkog doma, prema izvještaju novinske stranice Axios.
     
  • Ministar odbrane je u razgovoru sa zakonodavcima također rekao da Washington traži da Kijevu obezbijedi više odbrambene opreme, ali da je to postalo teže usred ruskog napredovanja, izvještava Axios, pozivajući se na zvaničnike upoznati s tim.

 

Video Infografika Ukraine Vs. Russia

Šta je SWIFT i može li se njime kazniti Putin? Ruska invazija pokrenula je sankcije protiv zemlje, kao i pozive da se ona odvoji od glavnog globalnog platnog sistema. Izbacivanje iz mreže Društva za svjetsku međubankarsku finansijsku telekomunikaciju (SWIFT) moglo bi osakatiti sposobnost Moskve da trguje s većinom svijeta i zadati težak udarac ruskoj ekonomiji.
TEST RANDOM: 200